Prodej nebo pronájem? Jak se rozhodnout?

Prodej nebo pronájem? Jak se rozhodnout?

Otázku bydlení v dnešní době řeší spoustu lidí, jak mladých párů, kteří spolu začínají bydlet, tak rodin s dětmi nebo také starších lidí, kteří už nepotřebují tak velký prostor, ale dají přednost pohodlí a menšímu prostoru. Otázkou však zůstává, zda je výhodnější hledat prodej bytu / prodej domu, či dát přednost pronájmu.

Prodej nebo pronájem? Jak se rozhodnout?

Velkou roli hraje samozřejmě finanční stránka a s tím související stabilní příjem, jistota pracovního místa a zdroj příjmů. Přednost pronájmu by měli dát určitě ti, kteří nemají našetřené žádné vlastní zdroje a nedisponují žádnou finanční rezervou. Dále v případě, kdy lidé na svou vlastní nemovitost nemají tolik času a nemohli by se jí aktivně věnovat, s čímž souvisí nejrůznější opravy, vylepšování, údržba aj. Proto je velmi důležité zvážit všechny pro a proti. Samozřejmě i pronájem ať už bytu či domu nese své rizika. Majitel Vám může kdykoliv zvednout nájem, neprodloužit smlouvu. Naopak výhodu pronájmu spatřují především lidé, kteří rádi cestují, poznávají nová místa a tak často mění své místo bydliště.

Z pohledu druhé strany a to koupě nemovitosti, mají jejich vlastníci jistotu, že jim byt či dům zcela patří. Veškeré úpravy si mohou zařídit zcela dle sebe. Pokud mají lidé stabilní finanční příjem, je pro ně výhodnější platiti hypotéku s vědomím, že platí „do svého“, než platit nájem „do cizího“. S tím ale také samozřejmě souvisí upsání se k splátkám hypotéky na několik let.

V rozhodování určitě musíme přihlédnout také k oblasti, kde si chceme nemovitost vybrat. V Praze či Brně budou ceny bytů a domů, ať už pronájmu nebo prodeje, mnohem vyšší, než někde na okraji menšího města.

Při výběru tedy rozhodně nespěchejte, zvažte si všechna pro a proti, zjistěte si všechny podmínky, které byste museli splňovat, poslechněte si názor ostatních a v případě potřeby se určitě nebojte obrátit na odborníky, kteří s Vámi vše proberou a poradí.

Naše služby